Nonnevotten

Un Nonnevot is un typisch Limburgse traktasie die veural met Vasteloavend gegeate wuurd. Un Nonnevot haet de vorm van un lus met een sjtrik onger, ze weare oag waal sjtrikke geneumd.

 

Nonnevotten weare gemaak van bloom, gis, melk, zoat en botter en weare in de heite olie gebakke. Noa ut bakke weare ze door de keniel-sokker gehoald.

Un Nonnevot is al een hiel oad Limburgs gebakje;  In 1676 wearde ut al aan de Franse aangeboaje die de sjtad Zitterd in woeje neeme.

 

Woa de naam presies vanaaf kump is niet hielemaol duudelik. Ein verkloaring is det de zusters Fanciscanesse die tusse 1600 en 1700 un kloeëster in Zitterd heije, de Nonnevotte oet dealde aan de miense die lompe en vodde kwame bringe veur de erm miense. Un anger verhaol vertelt det de naam kumt van de sjtrikke die de nonne oppe vot drooge.

 

Wat we waal weite is det ze erg lekker zien, veural met ein glaas beer……..

 

 

 

En voor de Nederlandstaligen onder ons even een vertaling...

Een Nonnevot is typisch Limburgse lekkernij die vooral met Carnaval gegeten wordt. Een Nonnevot heeft de vorm van een lus met een knoop ("Strik") eronder, ze worden ook wel strikken genoemd.

Nonnevotten worden gemaakt van bloem, gist, melk, zout en roomboter en worden in de hete frituurolie gebakken. Na het bakken worden ze door de kaneel-suiker gehaald.

Een Nonnevot is al een heel oud Limburgs gebakje; in 1676 werden ze al aan de Fransen aangeboden toen zij de stad Sittard in wilden nemen.

waar de naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Een verklaring is dat de zusters Franciscanessen, die tussen 1600 en 1700 een klooster in Sittard bewoonden, deze Nonnevotten uitdeelden aan mensen die lompen (vodden) kwamen brengen voor de armen.

Een andere verklaring is dat de naam van de strikken, komt die de nonnen op het achterwerk (vot) droegen.

Wat we wel weten is dat ze heel erg lekker zijn. Vooral bij een glas Limburgs bier.

NONNEVOTTEN
echte
Limburgse
"sjtrikke"